မမ

Thursday, March 12, 2009

မမရဲ႕ေပ်ာ္စရာ ကာလာမပါ တနပ္စာအလႈ

ေငြတစ္သိန္း ငါးေသာင္းေလာက္ ရွိဖို ့လိုပါတယ္။
သိပ္ေက်နပ္စရာေကာင္းျပီး အရမ္းေပ်ာ္ရပါမယ္။
မယံုဖူးလားရွင္..ကဲေျပာျပမယ္..နားေထာင္ၾကည့္ ၾကပါ။
ဆန္မဆိုးမေကာင္း ပံုမွန္တစ္အိပ္ ၀ယ္ပါ။
သီရိမဂၤလာေစ်းထဲမွာေဒါင့္ရွည္သီး၊ရံုးပတီသီး၊အာလူး၊ခရမ္းသီး၊ပဲ၀ါေလး၊
ငါးေျခာက္ရိုးနွင္႔မဆလာေကာင္းေကာင္း၀ယ္ပါ။
မွ်င္ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြ ၾကိဳက္သေလာက္၀ယ္လို ့ရျပီး မတရားေစ်းခ်ိဳပါတယ္။
ငရုပ္သီးခြဲျခမ္းနွင္႔ငံျပာရည္လဲ၀ယ္ခဲ့ပါ။တို႕စရာအျဖစ္ သခြါးသီး၊သရက္သီးစိမ္းေတြ ၾကိဳက္သေလာက္၀ယ္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
က်န္တဲ့့ၾကက္သြန္နီျဖဴ ဆီ၊ဆား၊ဆႏြင္းမႉံ႕၊အခ်ိဴမႉံ႕ဆိုတာေတြေတာ့က်မေျပာဖို ့မလိုေတာ့ပါဘူးေနာ္။
ကိုယ္လႉခ်င္တဲ့ေနရာတစ္ခုကိုေရြးခ်ယ္လိုက္ပါ။
ဥပမာ...ေတာင္ဒဂံု ၊ေျမာက္ဒဂံု၊သံလ်င္၊ေရြျပည္သာ၊လိူင္သာယာ..
အဲဒီျမိဳ ့သစ္ေတြမွာသူေဌးေတြအမ်ားၾကီးလက္ရွိရွိပါတယ္။ဒါေပမဲ့ျမိဳ႕သစ္ေတြြရဲ႕
့ထံုးစံအရက်ဴးေက်ာ္ရပ္ကြက္လုိ႕ေခၚတဲ့အေျခခံလူတန္းစားေတြအင္မတန္ေပါပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခုကစက္မူဇံုလိုအေျခခံအလုပ္သမားေတြအမ်ားၾကီးရွိွိတဲ့ေနရာမ်ိဳးေတြပါ။
ကိုယ္ပိုင္ကားမရွိတဲ့သူေတြအတြက္ကားစရိတ္သက္သာေစဖို ့နယ္ေျမခံနွင္႔ေပါင္းပါ။
မရွိၾကေတာ့တဲ့လူၾကီးမိဘေတြက်န္းမာေရးအတြက္ယၾတာအျဖစ္ကိုယ္ေရြးခ်ယ္ထားတဲ့ေနရပ္၊
ျမိဳ ့အမည္ရဲ႕ေန ့နံကိုအသံုးျပဳျပီး ဒီအရပ္မွာအလႉလုပ္ခြင့္ျပဳဖို ့ေတာင္းဆိုပါ။
အားလံုးကူညီႀကပါလိမ့္မယ္။က်မမွာနယ္ခံေတြအမ်ားၾကီးပါ။
က်မတို ့ကေတာ့ခ်က္ၿပီးျပဳတ္ၿပီးသားအဆင္သင့္ကိုကားေတြျဖင့္သယ္ယူသြားပါတယ္။
ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္ကိုယ္လိုခ်င္တဲ့အရသာအလႉခံလက္ထဲကိုကိုယ္ေပးခ်င္တာေရာက္ပါတယ။္
အပင္ပန္းေတာ့ခံရပါတယ္။
နယ္ေျမခံေတြရဲ႕အိမ္ေတြမွာကိုယ္တိုင္သြားျပီး..
ဦးစီးလုပ္ကိုင္တဲ့တစ္နည္းကလဲအင္မတန္မွေပ်ာ္စရာေကာင္းပါတယ္။
က်ယ္၀န္းတဲ့ေျမေနရာ၊ေရ၊မီး ျပည့္စံုရပါမယ္။
အဓိကအိမ္သာေကာင္းမြန္ဖို ့ဦးစားေပးေရြးခ်ယ္သင့္ပါတယ္။
ရပ္ကြက္္လူၾကီး၊ဆယ္အိမ္ေခါင္းလိုလူမ်ိဳးကို လၻက္သုတ္ ေရေႏြးၾကမ္း အဆင့္သင့္ေပးထားလိုက္ပါ..အားလံုးျပည့္စံုပါျပီီီ၊၊
ကဲ..ခ်က္ၾကစို ့..ပဲေတြကိုအခ်ိဳမႉန္႕၊ငံျပာရည္နႇင္႕ျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။အားလူးအခြံခြါျပီးသားေတြကို
ပဲဲနွင္ ့ေရာျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။ၾကက္သြန္ျဖူနီေထာင္းျပီးသားကိုျငဳပ္သီးအေရာင္တင္မံူ ့နွင္႕ေရာျပီးဆီသတ္ပါ၊
ေမႊးလာျပီဆိုလွ်င္ငါးေျခာက္ရိုးေတြဆီသတ္ထားတဲ့အထဲကိုေရာျပီးထည့္လိုက္ပါ။
အသီးအႏွံေတြအကုန္လံုးကိုလဲေနာက္ကေနလိုက္ထည့္ပါ။
အခိ်ဳမႉန္၊့ဆား၊ငံျပာရည္သင့္ေတာ္သလိုထည့္ျပီးအသီးအရြက္ႏူးလာတဲ့အခါမီးဖိုေပၚကခ်ထားလိုက္ပါ။
ပဲနီေလး ပဲ၀ါေလး ျဖစ္တဲ့အတြက္ကုလားပဲထက္ေစ်းခ်ိဳျပီးအႏူးျမန္ပါတယ္။
အာလူးနွင္႔ပဲႏူးျပီဆိုတာႏွင္ ့အခုနကငါးေျခာက္ရိုးႏွင့္အသီးအႏွံေတြကို ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ပဲအိုးထဲထည့္လိုက္ရံုပါပဲ။
အေရေဖ်ာ္ထားတဲ့မန္က်ီးႏွစ္ကိုထည့္ျပီးအေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမဆလာအုပ္ပါ။
မွ်င္ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြကိုေရးေဆးျပီးဇကာျဖင့္စစ္ပါ။ၾကိတ္ႏိိုင္လွ်င္ၾကိတ္၊ေထာင္းႏိုင္လွ်င္္ေထာင္း အေကာင္လိုက္ကေလးေတြလဲရပါတယ္ ...အလြန္မွေစ်းခ်ိဳ ပါတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴနီ၊ျငဳပ္သီးခြဲျခမ္းဆီသတ္ပါ။
ေထာင္းထားတဲ့မွ်င္ပုဇြန္ေျခာက္ေလးေတြထည့္ပါ။
ဆီေရာျပီးသတ္ပါ။အခ်ိဳမူန္ ့ဆားငံျပာရည္ေက်ာ္ဆိုလွ်င္ငံျပာရည္ပံုမွန္ထက္အငံကဲျပီးထည့္ပါ။
ျငဳပ္သီးစိမ္းကာလီသီးေထာင့္ေလးေတြကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးထည့္ႏိုင္ပါတယ္။
ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့မန္က်ီးႏွစ္ကိုထည့္ပါ။
ဆီသံမည္လွ်င္မီးဖိုကခ်လို ့ရပါျပီ။ငပိဆီေၾကာ္ဆိုလွ်င္ငံျပာရည္ေနရာမွာငပိစိမ္းစားထည့္ယံုပါ။
တို ့စရာအျဖစ္ သခြါးသီး၊သရက္သီးစိတ္ေတြအေနေတာ္လွီးထားပါ။
ကဲ..လႉၾကရေအာင္...မည္သူမဆိုလာေရာက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္ေပါ့။
အေနေတာ္၀ယ္ထားတဲ့ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ထဲကို တစ္ေယာက္ကထမင္းထည့္ပါ၊
တစ္ေယာက္ကသီးစံုပဲကုလားဟင္းကိုတစ္ေယာက္စာထည့္ေပးပါ။
ငံျပာရည္ေၾကာ္၊တို ့စရာထည့္ထားတဲ့အိတ္ေသးေသးေလးေတြကိုထမင္းအိတ္ထဲထည့္ပါ။ လက္မလည္ေအာင္ကိုေရာင္းေကာင္းရင္သိပ္ကိုေပ်ာ္စရာပီတိျဖစ္စရာပါ။
က်မတို ့ကထမင္းနွင္႔လိုက္မဲ ့ဘဲဥျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
ဥပမာ..လူသံုးရာဆိုလွ်င္ဘဲဥအလံုးသံုးရာေပါ့။
ျပဳတ္ျပီးအခြံခြါျပီးျဖစ္တဲ့ဘဲဥတစ္လံုးစီထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္။
မကုန္မွာမပူပါနွွင္႔။
ေနာက္တစ္ခါငါတို ့ပိုလုပ္ခဲ့ရမယ္ဆိုတာအိမ္ျပန္လမ္းတစ္ေလွ်ာက္အေတြးထဲမွာအၾကိဳကုသိုလ္အျဖစ္ ေတာက္ေလ်ာက္ပါလာေနမယ္ဆိုတာ ယံုစမ္းပါရွင္။

စာဖတ္သူမ်ားကိုေလးစားလ်က္

မမ

Labels:


Posted by Anonymous :: 7:45 AM :: 8 Comments:

Post / Read Comments

---------------oOo---------------